Ultima oră
Hellas Verona – Venezia 2-1. Un autogol al portarului a făcut diferenţa Hellas Verona – Venezia 2-1. Un autogol al portarului a făcut diferenţa
EXCLUSIV | Cristi Pulhac l-a pus la punct pe Denis Alibec. "Golul a venit pur întâmplător" EXCLUSIV | Cristi Pulhac l-a pus la punct pe Denis Alibec. "Golul a venit pur întâmplător"
VIDEO | Aspectul care l-a enervat pe Gică Hagi. ”S-a dat ceva la televizor?!” VIDEO | Aspectul care l-a enervat pe Gică Hagi. ”S-a dat ceva la televizor?!”
VIDEO | ”Urmează un derby mare”. Zeljko Kopic e cu gândul la derby-ul cu FCSB VIDEO | ”Urmează un derby mare”. Zeljko Kopic e cu gândul la derby-ul cu FCSB
VIDEO | A reînceput NBA! Ultimele două campioane s-au duelat la Abu Dhabi VIDEO | A reînceput NBA! Ultimele două campioane s-au duelat la Abu Dhabi
VIDEO | Denis Alibec, foarte supărat după remiza cu Dinamo. ”Sunt nervos” VIDEO | Denis Alibec, foarte supărat după remiza cu Dinamo. ”Sunt nervos”

Dezvăluiri cutremurătoare despre fotbalistul decedat la un meci din campionatul Albaniei. ”A murit ca urmare a unei decizii personale”

Alte campionate externe Publicat de Daian Cutu pe 14 nov 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38210/21384545/1/profimedia-0465914870.jpg

Atacantul ghanez Raphael Dwamena, de la echipa albaneză KF Egnatia, a decedat pe teren sâmbătă, în timpul unui meci din prima ligă albaneză.

Raphael Dwamena (28 de ani), fost internaţional ghanez, s-a prăbuşit pe teren în minutul 23 al meciului dintre KF Egnatia şi Partizani Tirana. Dwamena a fost transportat de urgenţă la spital, unde a fost declarat decesul jucătorului.

Dwamena fusese diagnosticat cu probleme cardiace încă din anul 2017, pe când evolua la Austria Lustenau. Din ianuarie 2020, el avea implantat un dispozitiv cardiac pe care putea fi urmărită starea fotbalistului în timpul meciurilor disputate. Dwamena a mai avut un moment în care leşinat pe teren, în octombrie 2021, în timpul unui meci al echipei sale, Blau Weiss Linz.

Cardiologul său a dezvăluit că fotbalistul a ales să renunţe la defibrilator, aspect care din păcate l-a costat viaţa.

 

”Am reuşit să-l convingem de necesitatea stringentă de a-i implanta un defibrilator care să-i garanteze măcar viaţa. În acelaşi timp, l-am sfătuit să nu mai practice sportul profesionist. Am insistat că, pe măsură ce boala a progresat, la un moment dat am putea aborda originea aritmiei printr-o intervenţie de ablaţie, iar pentru aceasta defibrilatorul a fost esenţial.

Am fost hotărât să-i urmăresc cariera profesională mai presus de orice altceva, dar am ajuns să-mi pierd speranţa de a-l influenţa.Acum un an am aflat de la presă că a cerut scoaterea defibrilatorului implantat de noi şi că i-a fost explantat, cred că în Elveţia. Era deja târziu, decizia lui era irevocabilă şi a luat toată responsabilitatea asupra lui şi a voinţei Dumnezeului în care credea. Din acel moment am fost conştient că într-o zi se va întâmpla tragedia petrecută sâmbătă pe un teren de fotbal din Albania.

A murit ca urmare a unei decizii personale respectabile, dar dacă defibrilatorul nu ar fi fost explantat, Raphael ar fi încă în viaţă. An de an, progresele tehnologice pun noi instrumente în mâinile noastre pentru a trata mai bine problemele aritmice grave. Aceste tehnici sunt darul aceluiaşi Dumnezeu în care Dwamena credea ferm. Este sfârşitul unei poveşti triste şi previzibile. Uneori vestea este confuză şi merită clarificat pentru miile de pacienţi care au un defibrilator şi au încredere în siguranţa pe care acesta o oferă, că nu a murit cineva care purta un defibrilator, ci mai degrabă cineva care NU purta unul”, a explicat medicul Antonio Asso, citat de AS.com

 

mail-share icon Email
viewscnt