Pentru mulţi microbişti iubirea pentru echipa favorită nu este doar un sentiment, ci un mod de viaţă. Mulţi fani ai "sportului rege" nu ar rata niciun meci al clubului pe care îl susţin. O iubire atât de profundă naşte şi sacrificii: program aglomerat, deplasări lungi şi costisitoare, nopţi nedormite şi lista poate continua.
Citește și
Toate acestea le-am găsit şi la Mihai Domşa, suporter de o viaţă a echipei clujene CFR. Pe lângă faptul că prin vene îi curge sânge "alb vişiniu", acesta este şi un colecţionar împătimit, iar colecţia pe care o are la el acasă este una de-a dreptul impresionantă.
De la programe de meci şi legitimaţii vechi de zeci de ani până la bilete la cele mai recente meciurile ale CFR-ului, Mihai Domşa are tot ce şi-ar dori un adevărat microbist.
Un lucru interesant este faptul că iubirea lui pentru CFR s-a născut chiar pe stadionul rivalei Universitatea Cluj.
Începuturile unei iubiri
În cadrul discuţiei pe care am avut-o cu Mihai Domşa, acesta ne-a povestit cum a început relaţie de iubire dintre el şi CFR, dar a mărturisit că lucrurile puteau sta total diferit, acesta având în familie şi un background "U"-ist.
"Am devenit fan CFR în 1969, aveam 9 ani. Pentru prima dată m-a dus tatăl meu la un meci, era CFR contra "U", pe "Stadionul Municipal" şi de atunci am fost suporter CFR-ist. Ca background aveam şanse mari să fiu şi fan CFR, dar şi fan "U".
Bunicul meu a avut legitimaţia cu numărul 70 la "U" Cluj, de la înfiinţare. Eu sunt absolvent de universitate. Am în familie şi alţi membrii absolvenţi de studii superioare clujene.
Pe de altă parte, am şi tradiţie CFR-istă. Un văr mai îndepărtat de al bunicului meu s-a transferat de la CFR Teiuş la CFR Cluj în 1947. Bunicul meu a fost suporter cotizant la Regionala CFR, tatăl meu m-a dus la meci susţinând CFR-ul şi mi s-a lipit CFR-ul şi pentru că locuiesc în zona consacrată alb-vişinie.
Am fost de foarte multe ori în deplasări. Atunci când am ajuns până în finala UEFA Intertoto am fost la toate meciurile din deplasare, mai puţin la cel de la Vilnius unde nu s-a putut duce nimeni." a povestit Mihai Domşa.
Meciul la care face referire Mihai Domşa este cel din 18 octombrie 1969. A fost primul meci direct dintre cele două rivale după 10 ani de pauză, iar partida s-a încheiat cu scorul de 0-0.
Cele mai importante "Derby-uri de Cluj" şi câştigarea titlului pe terenul Universităţii
De-a lungul timpului, au existat 78 de meciuri între CFR Cluj şi "U" Cluj. Primul a avut loc pe 13 octombrie 1920 şi ultimul pe 13 martie 2023. Mihai Domşa a participat la numeroase derby-uri şi a rememorat, printre altele, gestul de la finalul partidei care a adus primul titlu în Gruia.
"Primul derby, care îmi vine în minte, este cel la care am fost prima dată, iar de acolo au fost destul de multe.
Îmi vine în minte şi meciul în urma căruia puteam promova în Liga 1, dar "U" s-a străduit foarte tare să nu promovăm şi a promovat Baia Mare.
Au fost multe derby-uri pe vechiul "Municipal" şi aici cel mai marcant a fost cel în care am luat prima dată titlul. Am fost acolo pe stadion şi am plecat ultimul. Am plecat cu ultimul transport de acolo spre stadionul nostru.
Sunt multe partide care mi-au rămas în memorie, fiecare cu aroma lui. A fost titlul care s-a dublat, nu putea să existe satisfacţie mai mare. Pe lângă faptul că ai luat un titlu, l-ai câştigat şi la rivali pe stadion, nu poate să fie amintire mai frumoasă." povesteşte Mihai Domşa.
O rivalitate mereu existentă
Rivalitatea dintre "U" Cluj şi CFR Cluj este una arhincunoscută. Nu de puţine ori, în ultimii 20 de ani, au avut loc momente violente între suporterii celor două echipe. Totuşi înainte de anii 90, situaţia nu stătea exact aşa.
"În 1920 a fost primul meci între cele două echipe, iar în 1923 a avut loc primul meci cu tribunele evacuate, deci istorie a rivalităţii veche.
Sigur că rivalitatea a avut diverse moduri de expirmare şi au fost şi episoade mai violente, dar până în anii 90 rivalitatea era doar una de idei, fiecare echipă cu profilul ei, CFR era echipa muncitorească, iar "U" era a elitelor universitare. De aici apăreau rivalităţi şi schimburi de idei, uneori mai contondente, dar atât.
Eu eram în clasă coleg cu doar un CFR-ist şi restul de nouă erau "U"-işti. Am fost coleg de clasă cu băiatul lui Remus Câmpeanu, suntem prieteni buni şi acum, el "U"-ist înrăit, eu CFR-ist de când mă ştiu, deci se poate şi aşa. Deseori în anii 70-80, după meciuri se ieşea la un suc sau o bere, continuam părerile despre echipe, dar eram acolo unii lângă alţii.
După 90, din păcate, a venit perioada violentă, atunci când au apărut brigăzile "U"-iste, care aşa au înţeles să continue rivalitatea." rememorează Mihai Domşa.
Nu echipa, ci echipele clujenilor
Faptul că Universitatea Cluj este considerată de fanii "U"-işti drept echipa Clujului este un lucru cunoscut. Mihai Domşa a abordat acest subiect şi a spus că CFR a avut dintotdeauna fani, ei nu au apărut peste noapte în urma rezultatelor din anii 2000.
"Universitatea a fost o echipă mult mai susţinută în Cluj, pentru că până la promovarea noastră în Liga 1 evident că ei aveau rezultatele mai interesante şi mai importante.
A fost echipa mereu susţinută de autorităţi, noi eram obligaţi să dăm juniorii buni la "U", fără să ni se ceară părerea şi la noi era "cimitirul elefanţilor", chiar dacă din acel cimitir noi l-am făcut golgheter pe Adam după ce a venit de la "U" la noi.
Jucătorii buni plecau, mai mereu, obligatoriu la "U", deci este evident că în generaţiile mai vechi sunt mai numeroşi susţinătorii lui "U", dar asta nu înseamnă că CFR nu a avut suporteri.
CFR avea un nucleu mult mai mic, era o echipă muncitorească de cartier. Evident că nu avea cum să aibă un număr mare de aderenţi, dar eu când am devenit fan CFR aveam nouă ani şi de când mă ştiu am stat în peluză. De când s-a făcut stadionul am stat în peluză, în dreptul cabanei de lemn, lângă terenul de zgură, cântam şi strigam pentru echipă.
Mereu au fost suporteri CFR-işti, mai puţini ca număr, dar acum se cam schimbă balanţa, sunt şanse mari să se inverseze." a explicat fanul CFR.
Mai trebuie timp înainte de înţelegere
Momentele violente dintre galeriile celor două echipe şi-a pus amprenta pe rivalitatea clujeană. Mihai Domşa crede că va exista o împăcare la un moment dat, dar deocamdată este prea devreme pentru a vorbi despre asta.
"Probabil că se va putea ajunge şi la o pace între facţiuni, având în vedere că înainte s-a putut acest lucru, dar, din păcate, rănile vechi lasă cicatrici şi vor trebui să treacă generaţii întregi până se vor uita anumite lucruri.
Câtă vreme există violenţă verbală, şi nu numai, dintr-o parte, cu siguranţă va exista un răspuns şi din cealaltă." a explicat Mihai Domşa.