Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a precizat, miercuri, într-un comunicat, că 458 de persoane care au făcut parte din grupul de suporteri din cauza căruia a fost întrerupt meciul România - Kosovo au fost identificate până la acest moment în vederea luării “măsurilor legale împotriva celor responsabili de încălcarea cadrului legal în vigoare”.
Citește și
Până acum, au fost constatate şi întocmite 3 acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
De asemenea, au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 8.000 de lei.
În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare, a precizat Jandarmeria.
Jandarmeria Capitalei explică şi cum s-a procedat după întreruperea meciului de marţi: “După întreruperea meciului, în urma consultării reprezentanţilor Federaţiei Române de Fotbal şi ai UEFA, unul dintre obiectivele avute în vedere a fost detensionarea situaţiei, astfel încât meciul să fie reluat în condiţii de siguranţă, fără a-i pune în pericol pe ceilalţi spectatori şi de a nu se lua decizia anulării jocului sportiv. Astfel, jandarmii împreună cu reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal au intervenit imediat pentru a discuta cu membrii acestei facţiuni de suporteri pentru conştientizarea riscurilor asociate afişării mesajelor care incită şi pot crea o atmosferă tensionată în cadrul evenimentului sportiv şi riscului de a pierde meciul la ”masa verde”. Menţionăm că, în urma consultării cu reprezentanţii UEFA şi cei ai Federaţiei Române de Fotbal, s-a hotărât de comun accord ca forţele de ordine să gestioneze această situaţie prin dialog, fără a fi nevoie de evacuarea persoanelor şi neexistând nicio solicitare din partea celor două foruri în acest sens. După evaluarea situaţiei şi obţinerea asigurărilor din partea suporterilor că astfel de comportamente nu vor mai avea loc, meciul a fost reluat în condiţii de siguranţă, fără a exista violenţe”.
“Jandarmeria Bucureşti şi Federaţia Română de Fotbal îşi exprimă speranţa că astfel de incidente nu se vor mai repeta şi că fotbalul va rămâne un mijloc de bucurie şi unitate pentru toţi suporterii”, a adăugat Jandarmeria, menţionând că pentru desfăşurarea în condiţii de ordine şi siguranţă publică a meciului aproximativ 500 de jandarmi, alături de ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, au luat măsuri pentru deplasarea în condiţii de siguranţă a suporterilor la şi de la stadion, pe timpul desfăşurării jocului sportiv în incinta Arenei Naţionale, precum şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei.