Joia viitoare, pe 8 februarie, va avea loc Congresul UEFA, la care va participa şi Răzvan Burleanu.
Citește și
În cadrul adunării se vor vota mai multe propuneri ale UEFA, printre care cea care îi va da voie lui Ceferin să candideze pentru un nou mandat, în 2027.
De asemenea, un subiect arzător care va fi dezbătut este cel al Superligii Europene.
Răzvan Burleanu a vorbit despre Congresul UEFA care va avea loc peste câteva zile şi a dezvăluit că va vota toate propunerile lui Ceferin.
”Consider că situaţia cu care se confruntă astăzi UEFA în lupta cu proiectul Superligii, cu o entitate care vrea să transforme fotbalul într-o competiţie exclusivistă şi lipsită de solidaritate, solicită unitatea noastră, a tuturor, a celor care avem chiar opinii diferite pe alte subiecte. Fiecare dintre noi trebuie să pună umărul pentru a ne întări organizaţia şi nu pentru a o slăbi, mai ales în acest moment.
De aceea, poziţia României, validată astăzi în Comitetul Executiv, este de a vota pentru propunerile UEFA, pe modificările statutului, chiar dacă lucrurile ar fi trebuit să se întâmple altfel în ceea ce priveşte dezbaterea internă.
Mesajul României sunt sigur că a fost foarte bine înţeles, atât cel de opoziţie, şi i-am prezentat Preşedintelui UEFA toate elementele în care suntem în dezacord, cât şi cel de a ne arăta astăzi unitatea în organizaţia noastră.
Însă poziţia noastră de unitate transmisă prin votul care va avea loc la Congresul de la Paris de săptămâna viitoare nu trebuie să ascundă nevoia de reformă internă a UEFA, de schimbare a culturii organizaţionale chiar în acest moment extrem de important pentru viitorul fotbalului european, după procesul de la Curtea Europeană de Justiţie, unde nimeni nu a câştigat nimic, unde doar fotbalul european este cel care a pierdut.
Acţiunea cu care consider că trebuie să începem acest proces de reformă este de a ne întoarce la principiile şi valorile care ne-au adus împreună încă din 2015, când am susţinut o ruptură totală de tot ceea ce a însemnat regimul Blatter la nivel internaţional. România a fost atunci prima ţară din Europa de Est care a şi anunţat public că va vota împotrivă, fără niciun interes personal.
Prin mesajul nostru de unitate de astăzi vrem să contribuim la protejarea autonomiei sportului, demonstrând că există o libertate de exprimare în interiorul UEFA care chiar trebuie încurajată şi mai mult pentru că viitorul se arată plin de provocări tot mai dificil de previzionat şi cu un nivel tot mai mare de complexitate.
Nu suntem o organizaţie perfectă, dar suntem cu siguranţă capabili să ne recunoaştem greşelile şi să contribuim la o reformă esenţială care să le dea încredere tuturor suporterilor că ne luptăm să protejăm fotbalul şi toate valorile sale sociale şi comunitare care poziţionează fotbalul ca o ultimă proprietate comună, a noastră, a tuturor.
La nivel personal, această poziţie o asum cu cea mai mare convingere, fiindcă m-am născut cu fotbalul în casă şi sunt puternic ataşat de toate valorile Fotbalului şi întotdeauna voi pune binele Fotbalului înainte de toate.
De aceea mesajul meu, astăzi, este unul de unitate cu ceilalţi colegi, de susţinere pentru Preşedintele UEFA, dar şi de invitaţie la reformă care să întărească organizaţia, fiindcă pe de o parte unitatea a fost o forţă motrică în fotbalul european, iar pe de altă parte schimbările interne devin din ce în ce mai necesare pentru a ne permite să identificăm soluţii inovative pentru provocările cu care fotbalul se va confrunta de acum înainte, într-o lume aflată în permanentă mişcare şi unde fotbalul poate fi unul dintre cele mai importante elemente de coeziune socială la nivelul comunităţilor noastre.
O organizaţie puternică şi cu responsabilităţi multiple, precum UEFA, are nevoie de o diversitate de opinii.
Vicepreşedintele UEFA, David Gill, şi fostul director din cadrul UEFA, Zvonimir Boban, reprezintă dovada faptului că există opinii alternative care în mod cert trebuie ascultate şi discutate într-un cadru de dezbatere mult mai larg, astfel încât să putem lua într-adevăr cele mai bune decizii.
La nivelul federaţiilor şi al administraţiei UEFA există profesionişti care pot contribui la construirea unei abordări orientate în mult mai mare măsură înspre noile provocări pe care le vom avea înaintea noastră" a declarat Răzvan Burleanu, conform Digisport.