Cu şase victorii şi o singură înfrângere, echipa de feminin Superchess a devenit prima echipă a ţării noastre care reuşeşte să câştige Cupa Europeană a Cluburilor de Şah, marcând un rezultat istoric pentru şahul românesc.
Citește și
Irina Bulmaga, Dinara Wagner, Marsel Efroimski, Nino Batshiashvili şi Eline Roebers au reuşit să se impună în faţa şahistelor de la Garuda Ajka în ultima rundă a competiţiei cu scorul de 3.5-2.5 după 5 partide. Dinara Wagner şi Marsel Efroimski au stabilit avantajul echipei, victoriile lor asigurând primul loc pe podium pentru echipa României.
“A fost un turneu dificil, dar interesant, cu multe meciuri tensionate. Ne-a ajutat mult atmosfera pozitivă din echipă, toate fetele au jucat la maxim şi atunci când una dintre noi avea o poziţie mai proastă, coechipierele şi-au asumat riscuri extra pentru a salva meciul. Căpitanul Alex Motylev ne-a susţinut mult atât prin pregătirea partidelor, cât şi moral. Ultimul meci, cel în care s-a decis titlul a fost probabil cel mai tensionat, însă şi meciul din runda a 3-a, singurul pe care l-am pierdut, a fost un moment critic, pentru că a fost nevoie să nu ne descurajăm şi să continuăm lupta”, a declarat Irina Bulmaga, Elo 2.423.
La open, Superchess avându-i în componenţă pe Vishy Anand, Richard Rapport, Kirill Shevchenko, Liviu-Dieter Nisipeanu, Constantin Lupulescu, Vladimir Fedoosev, Jorden Van Foreest şi Bogdan Deac, a ajuns fără înfrângere în runda a 7-a. Lupta decisivă s-a dat cu campioana de anul trecut, Novy Bor, pierdută însă de ai noştri, fapt care i-a plasat pe locul 5 la finalul competiţiei, desfăşurate între 30 septembrie şi 8 octombrie, la Durres (Albania).
Ajunsă anul acesta la ediţia a 38-a la masculin, respectiv a 27-a la feminin, întrecerea s-a desfăşurat în 7 runde în sistem elveţian. Echipele sunt formate din şase jucători şi două rezerve la masculin, respectiv patru ucătoare şi o rezervă la feminin.
România a fost reprezentată de SuperChess, cu o componenţă puternică la ambele categorii - cap de serie nr. 1 în competiţia masculină, cu un ELO mediu de 2.711, iar la feminin a doua favorită, cu un ELO mediu de 2.454.
Victoria “de aur” a fetelor este o performanţă prin care România îşi consolidează poziţia pe harta şahului mondial, după ce a reuşit să coopteze şahişti de elită pentru a performa la nivel de club şi de echipă naţională. Superchess atât la feminin, cât şi la masculin a fost coagulată graţie susţinerii şi implicării Fundaţiei Superbe, totodată partener strategic al Federaţiei Române de Şah.
“După argintul de anul trecut, performanţa de aur de anul acesta a şahistelor noastre ne demonstrează că eforturile susţinute din ultimii patru ani în direcţia dezvoltării şahului în România şi a creşterii valorii şahistilor români începe să dea roade. Felicit echipa Superchess pentru rezultate, suntem mândri de fiecare efort depus şi îi susţinem în continuare. Fiecare victorie sub steagul ţării noastre reprezintă un pas important în demersul mai larg al Fundaţiei de a promovarea şi dezvoltarea şahul în România", a declarat Augusta Dragic, Preşedinta Fundaţiei Superbet.