Ultima oră
Solicitarea de permisiune de ieşire a lui Robinho a fost refuzată. Fostul internaţional petrece Crăciunul în închisoare Solicitarea de permisiune de ieşire a lui Robinho a fost refuzată. Fostul internaţional petrece Crăciunul în închisoare
VIDEO | Minut de reculegere pentru Magdeburg întrerupt în Germania. Reacţia publicului: „Afară cu naziştii!” VIDEO | Minut de reculegere pentru Magdeburg întrerupt în Germania. Reacţia publicului: „Afară cu naziştii!”
 Aurelien Tchouameni a spus lucrurilor pe nume. „Am impresia că oamenii ne iubesc şi ne urăsc în acelaşi timp!” Aurelien Tchouameni a spus lucrurilor pe nume. „Am impresia că oamenii ne iubesc şi ne urăsc în acelaşi timp!”
Bomba sfârşitului de an! Gigi Becali îşi poate umple buzunarele! Daniel Bîrligea, aşteptat să rupă plasele în Bundesliga: „Preţul va creşte” Bomba sfârşitului de an! Gigi Becali îşi poate umple buzunarele! Daniel Bîrligea, aşteptat să rupă plasele în Bundesliga: „Preţul va creşte”
Neluţu Varga l-a vândut pentru 2.000.000 de euro, iar acum poate prinde transferul carierei! Fostul jucător de la CFR Cluj este la un pas să semneze cu Napoli Neluţu Varga l-a vândut pentru 2.000.000 de euro, iar acum poate prinde transferul carierei! Fostul jucător de la CFR Cluj este la un pas să semneze cu Napoli
OFICIAL | Surpriză mare! Gigantul din Spania şi-a demis antrenorul! Cine i-a luat locul OFICIAL | Surpriză mare! Gigantul din Spania şi-a demis antrenorul! Cine i-a luat locul

Editorial Costin Cavaşi | Cazul Sinner: WADA vs ITIA - clostebol pentru toată lumea?

Editoriale Publicat de Costin Cavasi pe 1 oct 2024
mail-share icon Email

Sinner a avut un an fantastic, nu doar pentru standardele sale, ci chiar pentru cele ale unui Djokovic sau Nadal: două grand slam-uri, 6 titluri, 58 de victorii şi numai 4 înfrângeri! A mai şi fost depistat pozitiv, iertat de un tribunal, în urma unei anchete ITIA înfiinţată şi finanţată, printre alţii de ATP. În mod excepţional, rarisim, WADA (Agenţia Mondială Anti-doping) face ea apel la TAS şi cere o pedeapsă de până la 2 ani! Mai jos şi despre cum se dopează (nu contaminează) unii sportivi cu clostebol.

 

 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38117/21750773/2/sinner-fb-jannik-sinner.jpg

Povestea pe scurt : Martie 2024, Jannik Sinner, un jucător de tenis care tocmai câştigase cu o lună şi jumătate înainte primul său turneu de Grand Slam, a fost depistat de două ori, la interval de 8 zile, cu un steroid anabolizant în organism (clostebol). 

Contestând suspendarea, ca atunci când ţi se ia carnetul pentru că ai trecut pe roşu, Sinner a putut să ”conducă cu dovada” nestingherit prin circuit până la o decizie finală. Avocaţii campionului de la Australian Open 2024 au prezentat un scenariu (nu mult simplificat aici): un om din echipa italianului, Giacomo Naldi, a primit de la un alt membru al echipei un spray (Trofodermin), luat fără prescripţie medicală, pentru a-şi trata o tăietură de la un deget. Spray-ul, ca orice spray avea nişte steroizi în el. Favorabil. Pe cutie şi pe spray, de mărimea unei monede de 50 de bani, un avertisment scris cu roşu: doping! Naldi nu l-a văzut.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38117/21750773/3/trofodermin.jpg

Cu degetul încă mustind a clostebol, Naldi s-a dus la muncă, adică la masat corpul de număr 1 mondial. Ca un tenismen respectabil, Sinner avea şi el nişte răni deschise (de la o dermatită psoriaziformă), pe care fizioterapeutul nu le-a putut evita cu degetul contaminat. Posibil să fi şi insistat cu masajul. Rană pe rană. Transfer reuşit de clostebol. 

8 zile şi-a dat Naldi cu clostebol pe deget chiar înainte de a se apuca să tragă de muşchii încordaţi ai lui Sinner, uitând să se spele pe mâini (la interogatoriile ”riguroase” ale ITIA, Naldi spune că nu-şi aduce aminte să se fi spălat). Dacă ar fi făcut-o, şansele de contaminare erau spre zero. 8 zile de transfer inocent. Pentru că Sinner a fost depistat la 8 zile distanţă de două ori.

Noroc ca i s-a închis rana din deget, că se făcea Sinner cât Schwarzenneger. Miroase a spray în ochi. 

Cu ocazia asta, Sinner a descoperit, şocat bănuiesc, că fizioterapeutul lui de înalt profesionalism nu se spală pe mâini înainte de masaj. 

În mod normal, cu o asemenea scuză, prins cu două teste pozitive, mai joci tenis peste 2 sau chiar 4 ani. Dar ITIA a analizat ”meticulos” explicaţia şi a decis că Sinner e nevinovat.

ITIA accentuează pe exprimarea: ”după o foarte lungă şi atentă investigaţie” s-a luat decizia de a accepta explicaţia italianului. Două luni?! Sunt sportivi care s-au luptat aproape doi ani pentru a-şi dovedi inocenţa, timp în care nu li s-a permis să joace. Cazul Halep ne este cel mai aproape.

Aici, exclusiv pe baza unor depoziţii (adică pe vorbe) şi a unei chitanţe care atestă cumpărarea unui spray, s-a ajuns la concluzia că Sinner e nevinovat. Nevinovatului i s-au luat 300 de mii de euro din buzunar, totuşi. Nici nu a crâcnit. Posibil chiar să fi zâmbit.

The New York Times notează că în ultimii trei ani mai mulţi tineri tenismeni italieni au fost depistaţi cu aceeaşi substanţă dopantă. Dacă nu le-a făcut masaj acelaşi Naldi, cu degetul crestat, miroase a substanţă cu priză la italieni. 

Ca fapt divers: în 2016, an olimpic, WADA a pus la dispoziţie publicului un clasament cu ţările care au avut cele mai multe încălcări ale regulilor de doping. Locul 1? Italia! Italia cu 147 de cazuri. Locul doi era Franţa cu 86. De atunci încoace Italia se regăseşte constant pe listele WADA - substanţele preferate? Steroizi anabolizanţi.

În raportul WADA pe 2022, Clostebolul este pe locul 12 în clasamentul cazurilor de doping cu steroizi anabolizanţi, adică 3 %, unde locul 1 e ocupat de stanozolol - 13%.

Reacţia celor mai mulţi foşti sau actuali tenismeni a fost şi ea elocventă şi s-a situat între uimire că un asemenea caz a fost atât de repede soluţionat, până la arăta direct cu degetul către o poveste subţire, aproape de necrezut. 

A fost numărul 1 mondial tratat preferenţial de ITIA, pentru că e parte din ceea ce înseamnă popularitatea circuitului?

Fără rivalitatea Alcaraz - Sinner, cu Nadal şi Djokovic aproape de retragere, afacerea ATP - afacere privată -  ar avea pierderi palpabile. 

ITIA (în rolul procurorului) a tras concluzii favorabile jucătorului Sinner, considerându-l nevinovat, şi le-a prezentat unui organism de soluţionare a litigiilor sportive (Sport Resolutions - acelaşi din cazul Halep) pentru a lua o decizie. Decizia a fost, evident în concordanţă cu recomandările ITIA. 

Se vorbeşte însă mai puţin despre cine este şi cum este bugetată ITIA, care este un organism creat la iniţiativa ATP şi WTA, două afaceri private, la care au subscris ITF şi cele 4 turnee de Mare Şlem. 

ATP şi WTA finanţează ITIA cu aproape 5 mil de euro anual. Împreună, cei 7 membri fondatori susţin ITIA cu 17,3 milioane de euro anual, din care 4,1 milioane sunt salarii (vezi raportul financiar publicat în februarie 2024) plus alte 700 de mii pe călătorii, cazări etc. 

Când se vorbeşte despre ”organismul independent ITIA” câţi dintre noi îşi închipuie că ATP, WTA şi restul s-au întâlnit undeva şi au pus 4,1 milioane de euro la bătaie anual pentru salariile unor ”independenţi”, unor necunoscuţi-experţi, care să judece complet imparţial? Ar muşca oare mâna care le dă de mâncare? 

WADA, agenţia mondială anti-doping, la şedinţele căreia angajaţii ITIA merg de mai multe ori pe an pentru cursuri, a considerat că decizia ”triubunalului independent”, în urma concluziilor trase de ITIA în cazul SINNER nu a fost corectă - neconforme cu regulile anti-doping - şi a făcut ceea ce WADA face extrem de rar: a apelat ea la TAS! Aceeaşi instanţă supremă în sport care a considerat că decizia ITIA prin tribunalul Sport Resolution, în cazul Halep, a fost de asemnea eronată (ceruseră o suspendare de 6 ani).

Marile suspiciuni în cazul celor prinşi cu clostebol în sânge

Honest sport a publicat în mai anul acesta - MAI, cu trei luni înainte să apară cazul Sinner - un material despre epidemia de sportivi italieni, sau sportivi care se antrenează în Italia, depistaţi pozitiv la clostebol şi care au scăpat de pedepse invocând, ca şi Sinner, contaminări accidentale cu acelaşi TROFODERMIN. 

Fără a mai intra în detaliile investigaţiei Honest sport , vă prezint pe scurt şi care sunt suspiciunile în cazurile de doping, organizat, ştiinţific:

Cum ar face un sportiv necinstit: într-o perioadă din afara competiţiei, de obicei în pauza lungă competiţională, când testele anti-doping sunt mult mai rare şi mult mai greu de făcut, se face o aşa-numită ”umplere a căzii” - adică un doping masiv care produce efectele dorite. Apoi se trece la ”picături” frecvente, chiar zilnice, ce menţin ”cada plină” - şi aici intervin produsele de tipul Trofoderminului. Honest sport  prezintă informaţii, depoziţii şi documente care arată că aceste creme cu clostebol devin nedetectabile şi după doar câteva ore de la utilizare sau, în rare situaţii, prezintă cantităţi aparent microscopice în testele pozitive(vezi şi cazul Sinner), ce ar susţine teza unei contaminări accidentale.

Sinner joacă nestingherit!

Deşi depistat pozitiv în martie, cu ajutorul echipei de avocaţi, Sinner a reuşit să joace şi să câştige pe bandă rulantă. În 2024, anul în care a şi fost depistat pozitiv pentru prima (şi a doua oară) a câştigat primul şi al doilea titlu de Grand Slam. În 2024, are 58 şi de succese si doar 4 înfrângeri pe teren (uluitor). Şi-a doborât orice record personal, ajungând la 6 titluri doar în acest an şi e acum în semifinală la Beijing. 

A fost exonerat şi a continuat să joace. Va continua să joace cel puţin până la decizia TAS - adică probabil până în ianuarie-februarie 2025. 

E însă corect faţă de adversarii săi? În toată această perioadă, într-un sport în care componenta psihologică e covâşitoare, e de înţeles că mulţi dintre adversarii lui Sinner ar putea crede că au în faţă un sportiv care a beneficiat de substanţe interzise şi care ar fi trebuit să fie deja suspendat - WADA asta crede, nu? Dacă va fi găsit vinovat şi suspendat, niciun titlu sau cec din perioada aceasta nu vor fi anulate. 

Sportivul rămâne responsabil pentru ce se găseşte în organismul său, o spun regulile anti-doping.

Chiar dacă Sinner a fost victima unei contaminări, e legitimă totuşi temerea că un precedent super-mediatizat ar putea oferi trişorilor un scenariu de exploatat? Te dopezi cu clostebol, stanozolol, drostanolol, oxandrolon, boldenon… şi, dacă eşti prins, maseurul ridică degetul sus, înmuiat în creme de la tarabă şi recunoaşte că e un nespălat. 

mail-share icon Email
viewscnt

Editoriale

Ultimele articole Toate articolele