Ultima oră
VIDEO | Meci de tristă amintire pentru Răzvan Sava. A încasat multe goluri de la nou-promovata Como VIDEO | Meci de tristă amintire pentru Răzvan Sava. A încasat multe goluri de la nou-promovata Como
VIDEO | Chelsea - Wolverhampton 3-1. Prima victorie pentru londonezi după 5 etape VIDEO | Chelsea - Wolverhampton 3-1. Prima victorie pentru londonezi după 5 etape
VIDEO | Villarreal – Mallorca 4-0. Scorul final a fost stabilit în 8 minute! VIDEO | Villarreal – Mallorca 4-0. Scorul final a fost stabilit în 8 minute!
Bomba de la miezul nopţii! 20 de milioane de euro pentru Dennis Man, iar Fabrizio Romano a făcut anunţul
Bomba de la miezul nopţii! 20 de milioane de euro pentru Dennis Man, iar Fabrizio Romano a făcut anunţul
Noi probleme în Giuleşti după scandalul cu Boupendza? Teoria lanastă în direct la TV după Rapid - Poli Iaşi: "El crede că e numărul 1. Poate e nemulţumit că nu plouă"| VIDEO EXCLUSIV Noi probleme în Giuleşti după scandalul cu Boupendza? Teoria lanastă în direct la TV după Rapid - Poli Iaşi: "El crede că e numărul 1. Poate e nemulţumit că nu plouă"| VIDEO EXCLUSIV
Surpriză mare! Marius Şumudică a făcut anunţul despre Boupendza în direct: ”Baftă!”  | VIDEO

Surpriză mare! Marius Şumudică a făcut anunţul despre Boupendza în direct: ”Baftă!” | VIDEO

Jaqueline Cristian, un exemplu în lumea sportului. "Tot timpul am fost genul de jucătoare care a dat 100%" | INTERVIU EXCLUSIV

Tenis Publicat de Tudor Moisa pe 19 oct 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38122/21353363/2/profimedia-0814183261-1.jpg

Calificată în optimi la Transylvania Open, Jaqueline Cristian (97 WTA) este una din cele patru românce aflate în prima sută mondială a tenisului feminin.

Jucătoarea în vârstă de 25 de ani a fost de acord să ofere un interviu pentru Prima Sport, înainte de partida împotriva nemţoaicei Eva Lys. Jaqueline a povestit, printre altele, despre turneul de la Cluj şi a avut şi un mesaj pentru Jaqueline de acum opt ani.

Prima Sport: Cum te simţi la Cluj, Jaqueline?

Jaqueline Cristian: La Cluj mereu m-am simţit bine. Arena aceasta este un loc destul de special pentru mine, pentru că aici mi-am câştigat primul meci de FED Cup, în 2020, când am jucat contra Rusiei şi eram pe locul 210. Meciul a foat împotriva Veronikăi Kudermetova şi era toată tribuna plină, erau 10.000 de oameni. Am intrat la 2-1 pentru Rusia şi am câştigat meciul, iar de atunci, această arenă a devenit una specială pentru mine. În plus, Clujul este un oraş cool, mă simt foarte bine aici. De organizare şi turneu nu mai vorbim, este incredibilă organizarea. Sunt standarte de cel puţin WTA 500, după părerea mea, aşa că mă simt foarte bine aici.

P. S.: Ai o finală jucată în România, la Bucureşti, în proba de dublu, acum 3 ani. Simţi că a venit momentul şi pentru o finală de simplu jucată acasă?

J. Q.: Am avut o semifinală, în urmă cu o lună, la Bucureşti, dar nu vreau să mă gândesc la asta. Bineînţeles că mi-ar plăcea enorm de mult să joc aici toată săptămâna şi să fac finală sau să câştig turneul. Încerc să o iau meci cu meci şi să îmi fac treaba cât de bine pot. 

P. S.: Ai avut o perioadă foarte aglomerată, săptămâna trecută ai făcut semifinală la Rouen, acum ai venit la Cluj unde, pe lângă tabloul de simplu, ai fost şi pe cel de dublu. Cum te simţi din punct de vedere fizic? Eşti 100%?

J.Q.: 100% sunt, nu am o problemă. Au apărut doar accidentările zilnice: o contractură, o inflamaţie, dar avem aici fizioterapeut, pe care efectiv îl abuzăm. Antrenamentele pe care le fac şi perioada de pregătire pe care am avut-o pentru asta le-am făcut. Atunci când ai un obiectiv de genul: vreau să termin anul în top 100, după ce eu l-am început pe 280, trebuie să muncesc de trei ori mai mult decât fetele din prima sută, pentru că eu am de recuperat. Bineînţeles că sunt zile în care efectiv te doare orice părticică a corpului şi atunci o iei mai uşurel, nu te forţezi mai mult decât trebuie. 

P. S.: Ai schimbat ceva în pregătirea ta sezonul acesta?

J.Q.: Am făcut mai mult fizio ca de obicei, am acordat mai multă atenţie recuperării, mai ales de când cu operaţia. Totuşi, nu pot spune că am făcut ceva în plus. Antrenamentele le facem mai dure decât meciurile, pentru ca la meci să fi pregătit. După ce joci o săptămână întreagă sau cum am jucat eu, săptămâna trecută, patru meciuri super grele, e normal să simţi ceva pe ici, pe colo, dar cu un fizio, un aparat, o gheaţă şi cu o pastilă trece.

P. S.: Cum te descarci înainte de un meci crucial? Ai o muzică preferată, un playlist anume, un film sau pur şi simplu meditezi şi stai cu tine?

J.Q.: Nu sunt genul care are o rutină exactă înainte de meci. Încerc doar să stau liniştită şi să nu am un program atât de aglomerat. Stau în cameră, mai ascult o muzică, mă uit la un serial, dar nu pot să spun că am ceva pe care mă focusez înainte de meci.

P. S.: Ai un artist preferat?

J.Q.: Sincer, nici nu ştiu ce să îţi zic. La momentul actual, am un playlist moody, depinde de stare.

P. S.: Urmăreşti ce se scrie despre tine pe social media?

J.Q.: Tik Tok şi Twitter nu am, dar îmi place să urmăresc şi să văd ce se scrie. Nu caut fiecare articol, de obicei mama îmi arată şi îmi zice că a citit despre mine. Îmi place, bineînţeles, iar după o victorie, când ştiu că am vorbit sau dat un interviu, îmi place să văd cum e pus în pagină şi cum arată, dar nu am o obsesie pe chestia aceasta.

P. S.: Jaqueline din prezent ce sfat i-ar da la Jaqueline din trecut? Crezi că ai schimba ceva la cariera ta?

J.Q.: Tot timpul am fost genul de jucătoare care a dat 100% în tot ce am făcut, în antrenamente, în recuperare, în pregătire. Am avut câteva accidentări care mi-au venit pe forma aceasta, pentru că nu am ştiut spune stop şi nu mi-am ascultat corpul, pentru că am vrut eu să ştiu că am terminat treaba şi eram împăcată cu mine. Am forţat de câteva ori şi am făcut ba o ruptură, ba o întindere, care m-au costat.

I-aş spune lui Jaqueline de acum opt ani să fie mai pozitivă, pentru că sunt perfecţionistă şi dacă nu îmi iese cum vreau eu, când vreau eu, pot să mă supăr. Poate că aş fi mai disciplinată cu anumite chestii, dar astea vin cu maturizarea şi cu timpul. Până nu le simţi pe pielea ta e greu, pentru că mama vine mereu şi îţi spune: "Jaqueline nu mânca burger înainte cu două zile de meci, pentru că nu e ok" şi eu vin şi îi zic: "Mama, nu am cum, îmi e poftă, e hrană pentru suflet".

În rest, pot să fiu împăcată cu mine. Treaba a fost treabă, distracţia a fost distracţie. Priorităţile mele au fost mereu clare. La mine a fost mereu o chestie, eram mereu accidentată, tocmai pentru că făceam prea mult. Dacă faci lucrurile bine, la un moment dat ţi se leagă. Nu ai idee când, dar tu trebuie să fi pregătit pentru momentul când ai prins valul şi poţi să te duci. Degeaba joci bine săptămâna aceasta, dacă fizic sau mental nu eşti pregătit. Pregătirea vine şi din eşecuri. Învăţăm din meciurile pe care le pierdem şi din oportunităţile pe care nu le fructificăm.

P. S.: Ce aşteptări ai pentru 2024?

J.Q.: Simt că am multe lucruri de îmbunătăţit pe toate părţile: fizic, tehnic, tactic, mental. Simt că încă este foarte mult loc. Nu îmi doresc decât să fiu sănătoasă şi să fiu mai bună de la zi la zi.

P. S.: Ţi-ai conturat deja calendarul pentru primele luni din 2024?

J.Q.: Încă nu am ajuns acolo. Mai întâi este turneul acesta, după FED Cup şi presezon. E mai dificil acum cu clasamentul. Trebuie să stai să vezi listele, să vezi unde îţi este mai ok să te duci, în ce turneu poţi să începi. Vedem dacă începem cu circuitul din Australia sau din Noua Zeelandă.

P. S.: Cine este idolul tău în tenis? Şi dacă nu este acelaşi, care ar fi idolul tău şi în viaţă? 

J.Q.: Clar face parte din tenis, pentru că viaţa mea este tenisul. Am început tenisul urmărind-o pe Maria Sharapova. Pe ea o aveam ca şi model. Dar de câţiva ani nu prea mai am un idol. Îmi place să mă uit şi să învăţ de la toţi jucătorii care fac anumite lucruri bune. Urmăresc mult tenisul şi îmi place să văd orice schimbare tehnică. De la orice meci de tenis la care mă uit încerc să învăţ cât de mult pot.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Tenis

Ultimele articole Toate articolele